Vés al contingut principal Vés a la navegació principal Vés a la navegació de la pàgina Vés al peu de pàgina
22 Novembre 2019

La importància de la il·luminació a la llar

Segur que més d’una vegada t’has preguntat com poder aprofitar millor la llum natural que entra a casa o com crear un determinat ambient a través de la il·luminació. I és que la il·luminació juga un paper fonamental en la decoració de la llar.

Dies enrere us parlàvem en un post del blog de com el color de les parets de la llar influeix directament en el teu estat emocional. Doncs amb la il·luminació passa el mateix. És important conjugar els dos aspectes per afavorir l’atmosfera que es crea en cada espai de la casa. D’això dependrà que una estança desprengui un ambient més càlid i còmode, o fred i poc acollidor.

La clau de l’èxit en la il·luminació està en saber com aprofitar al màxim la il·luminació natural i, a l’hora, encertar amb la il·luminació artificial, és a dir, afegir un punt de llum en el lloc estratègic per tal de sumar visualment metres d’amplitud als espais.

Com planificar la il·luminació?

Per tal d’aconseguir un ambient adequadament il·luminat, com us diem sempre, primer cal analitzar l’espai i els seus usos, ja que per il·luminar l’estudi, el menjador o una habitació cal tenir en compte diferents pautes. No ens servirà ni la mateixa làmpada ni la mateixa temperatura de llum per una habitació que per a una altra.

Una vegada hagis fet això, serà el moment de dissenyar diferents zones i racons que, correctament il·luminats, et permetran gaudir de cada habitació d’una manera molt més plena i intensa. Per fer-ho, tingues en compte les següents tres premisses bàsiques: què il·luminar, com il·luminar i amb quins elements fer-ho.

Què il·luminar?

Cal que tinguis molt clar quins són els punts que vols il·luminar a cada espai:

  • Menjador: és convenient una llum que il·lumini directament la taula perquè els comensals tinguin una visió clara.
  • Cuina: és útil instal·lar molta il·luminació i ben repartida per il·luminar bé la zona de treball, així com integrar llums en el mateix mobiliari.
  • Dormitoris: cal una llum general que il·lumini tot l’espai però també és important complementar-la amb làmpades de taula per a la lectura nocturna.
  • Espai d’estudi o feina: és important tenir una llum directa que afavoreixi la concentració i la capacitat d’atenció.

Com il·luminar?

La temperatura de color de les bombetes o focus també és molt important, ja que cadascuna d’elles pot ser més o menys adequada per a cada espai:

  • Llum càlida: emet un color que és similar al de la llum incandescent o halògena tradicional. És d’una tonalitat ambre i es convenient a espais com el menjador.
  • Llum freda: aporta lluminositat i s’acosta a les tonalitats blaves. És un tipus de llum apropiada per a les cuines i també per crear un ambient de treball que requereixi fixar la vista en distancies curtes.
  • Llum neutra: el to d’aquesta llum és similar a la llum natural i, per tant, no altera la percepció dels colors. És idea per un vestidor o per posar a prop dels miralls.

Amb quins elements fer-ho?

  • Làmpada de sostre: és adient per a una il·luminació directa i intensa al menjador o a la cuina, espais en els quals generalment tenen lloc les reunions amb familiars i amics.
  • Làmpada de peu: amb aquest tipus de làmpada aconseguim crear un ambient íntim i acollidor a través d’una llum directa. Per exemple, podem col·locar la làmpada al costat del sofà i és aconsellable que es pugui escollir el grau de la intensitat de la llum.
  • Làmpada de taula: perfecte per a treballar o estudiar i, per tant, per afavorir la concertació.
  • Làmpada de paret: aquestes làmpades aconsegueixen una llum focalitzada, és a dir, dirigeixen la llum en un punt específic de l’estança. D’aquesta manera pots il·luminar algun objecte sobre el qual vols concentrar l’atenció, com una fotografia o un quadre.

“T’il·luminem” amb alguns consells

Dit tot això, et deixem alguns consells que cal que tinguis en compte per acabar de planificar la il·luminació de la teva llar:

  • Pren atenció a les ombres: procura que les ombres es projectin en el lloc idoni o, si ho prefereixes, evita-les. Per tant, la intensitat de la llum i la inclinació de les làmpades juguen un paper molt important.
  • Juga amb la llum: pots multiplicar els punts de llum per crear una sensació d’amplitud, barrejar tipus de llum per aconseguir diverses sensacions i, incús, utilitzar recursos aliats com espelmes, cortines, làmpades auxiliars o miralls per aconseguir una il·luminació més acollidora.
  • Utilitza aplicacions de paret: permeten atenuar el contrast entre el centre i les cantonades de les habitacions, que a vegades poden quedar molt fosques.
  • Il·lumina correctament les zones de pas: una premissa més que estètica de seguretat, i que, a més, facilita l’accessibilitat als interruptors.
  • Evita l’excés d’il·luminació: l’excés de llum també té conseqüències per a la salut, com ara mal de cap o insomni.